Патриарх Неофит: Молим Божията майка да обгръща с любов всички невинни жертви на агресия

"Всяко ангелско естество те превъзнася, Богородице", гласи част от обръщението на патриарха

15.08.2023 | 15:10 Редактор: Искра Ангелова

Горещо умоляваме Пресвета Богородица днес да обгръща със своята майчинска любов и състрадание и всички невинни жертви на военни конфликти и всяка въобще форма на агресия от човек към човека, измолвайки спасение и вечен покой за тези, чийто живот е преждевременно погубен – в резултат от продължаващото в света действие на злото. Това казва Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си по повод светото Успение Богородично, съобщават от Българската патриаршия.

"В светлия ден на всеобща възхвала на Пресвета Богородица, въздигаща се от земята към Небесата в тайнството на своето дивно Успение, духовно се присъединяваме към удивлението и радостта на цялото творение, за да прославим достойно тази, която първа осъществи в пълнота предназначението на човека, съединявайки земното с небесното", гласи част от обръщението на патриарх Неофит.

По думите му в този ден на всемирно тържество на нашата вяра и утвърждаване в непомрачимата ни надежда заедно с ангелското войнство свидетелстваме за първия плод на Христовата победа над смъртта.

"И затова със синовна благодарност към Бога и подобаваща възхвала към нея - нашата небесна Всецарица и неизменна ходатайка пред Него за човешкия род, с ликуващи сърца и души, преизпълнени с чиста радост, славословим: "Всяко ангелско естество те превъзнася, Богородице, всички човешки родове те славим, майко Божия, и почитаме твоето пречестнò Успение, Царице, защото чрез тебе земните се съединяват с небесните, и заедно пеят на Бога: Алилуия“ (из Акатиста на Успение Богородично)", казва патриархът.

Според него думите никога не са достатъчни, за да изразят в пълнота цялата нежна любов и преклонение, които изпълват християните, когато пред духовния им взор е пречистият образ на Божията майка. 

"Нея имаме всеки ден в молитвите си, редом до нейния божествен Син и наш Бог, Господ Иисус Христос. На нея и нейното майчинско застъпничество възлагаме надеждите си. На нея се молим и казваме: "Всичкото си упование на тебе възлагаме, майко Божия - запази ни под Твоя покров!" Защото знаем, че в нейно лице всякога имаме най-вярна ходатайка пред Божия престол за целия човешки род", се казва още в обръщението на патриарх Неофит.

"Днес, в деня на земната и небесна прослава на Пречистата и преблагословена Дева, отново измолваме нейното небесно застъпничество - за себе си и за всички страдащи и угнетени, унизени, оскърбени и онеправдани, допълва той. По думите му на този ден молитвите са за това Божията майка да закриля онези, които са прокудени от своя дом и родина, и всички, на които по един или друг начин е била отнета радостта от живота и безутешно скърбят в своята горест, болка и мъка. На празника Успение Богородично отново си спомняме най-важното за нашата спасителна вяра, а именно че смъртта и гробът не са последната участ на човека, защото не за това Бог е сътворил човека (срв. Прем. Сол. 1:13), а за пълнота на богообщението, за богоуподобяване и живот вечен", гласи част от обръщението на патриарха.

Той посочва, че трябва усърдно да търсим и просим това "могъщо ходатайство", както и да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас.

Патриархът допълва, че днес трябва да молим Божията майка да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род - нещо, "което с болка и свити сърца наблюдаваме и днес в православна Украйна и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Всеподателя".

"На тебе, Богородице, Поборницата-воевода, ние, твоите раби, избавени от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се, Невесто неневестна!" По молитвите на Пресветата небесна Царица и всякога Дева Богородица Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник", казва още патриарх Неофит в обръщението си.