Лекува болни и бездетни: Опашка от вярващи в чудесата на Света Богородица

Иконата е поставена в средновековния манастир "Света Богородица" в Арбанаси

15.08.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Православната църква днес има голям празник - Успение на Божията майка. В средновековния манастир "Света Богородица" в Арбанаси вярващи се стекоха, за да се поклонят пред чудотворната икона Света Богородица Троеручица. Според легендата тя лекува болни и бездетни. 

Празничните богослужения започнаха от вчера, а вярващи от цялата страна пренощуваха в околностите на манастира.

"Преди всичко здраве и успех на цялата държава, дай Боже за всички! Ние сме от Габрово, но много добре познаваме Търново, православните обичаи и се прекланяме пред този един от най-големите християнски празници!", сподели габровецът Петко Трифонов.

"Виждате колко хора идват от сутринта, даже са пренощували. Сутринта имаше специална литургия за здраве, и хората идват и уважават този празник. Той се празнува не само от православни, но и от католици!", каза кметът на Арбанаси - Тошо Кръстев.

Днес стотици миряни изпълниха двора на обителта, за да се поклонят пред иконата на Света Богородица Троеручица. Вярващите си пожелаваха най-вече здраве.

Манастирът е основан по времето на Второто българско царство, а в църквата се съхранява чудотворната икона Свети Богородица Троеручица, която е обкована със сребро и датира от 18 век. 

"Това е най-силната икона, тук са ставали чудеса, баща ми тук е служил в тази църква, беше свещеник. Аз съм присъствал на жена, която имаше някаква уплаха, той ѝ чете молитва пред чудотворната икона и жената проговори!", сподели Николай Грънчаров.

Според легендата, за да се сбъднат желанията на жените, които искат да се сдобият с рожба, след молитва към Божията майка поставят монета на иконата. Ако монетата не падне, значи Богородица ще ги чуе.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Вижте повече в репортажа.