Пазарът на горива е стресиран и нервен - ще прескочат ли 3 лв. за литър?

Трудно ще е без работеща рафинерия, нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, коментира Светослав Бенчев

02.08.2023 | 15:37 Редактор: Елеонора Танева
Пазарът на горива е стресиран и нервен - ще прескочат ли 3 лв. за литър?

От 1 август връщат акциза за пропан-бутана, ще има поскъпване с 20-25 стотинки с ДДС за литър. При останалите горива поскъпването се дължи на чисто пазарни фактори. Това коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Тревожна тенденция е цените на готовите продукти по борсите да вървят нагоре, особено при дизела, заради проблеми на някои от рафинериите в Европа. Вероятно това, което ще видим по бензиностанциите, е няколко стотинки нагоре до края на месеца", прогнозира Бенчев.

Той определи пазара като "доста нестабилен" и дългосрочните прогнози като "трудни".

"Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света. Горивата едва ли ще минат психологическата граница от 3 лева. Докато не започне отоплителният сезон в Европа, трудно може да се каже накъде ще вървят събитията. Европа не е преодоляла проблема с доставките на руски газ", предполага Бенчев пред БНР. 

По думите му трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо кой я оперира, защото нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, каквото е то в момента.

"Нямаме жп вагони, с които да бъдат превозвани внесени по море продукти. Нямаме достатъчно цистерни, автотранспорт, с който да бъдат доставени в случай, че тръбопроводите не работят. Ще бъде доста сложно", даде пример Бенчев.

Експертът подчерта също, че държавата притежава единствено кея на пристанище Бургас. Всичко останало, включително самото пристанище, е регистрирано на името на "Лукойл Нефтохим Бургас". 

"Доста проблеми ще бъдат създадени, ако нещо се случи, но това е политическо решение", изтъкна той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)