Горивата поскъпнаха в разгара на лятото, собственици на бензиностанции очакват нов скок

Няма да минем границата от 3 лв., твърди експерт

01.08.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Цените на горивата "тръгнаха" нагоре. Една от причините е тримесечният голям ръст на цената на петрола на азиатските пазари заради увеличеното потребление на Китай.

Димитър споделя, че зарежда колата си месечно за 300 лева. Автомобилът му е на дизел и покачването на цената по бензиностанциите у нас не му се нрави.

"Усеща се, не знам на какво се дължи. Летен период е, всеки пътува", коментира той.

Според експерта Светослав Бенчев, увеличението на цените се дължи на това, че голяма част от производители на петрол са намалили добива си

"Пазарът е доста неспокоен и нестабилен. Трудно е да се каже какво ще се случи, има известен шанс да видим отново повишаване на цените на горивата. Няма да се премине границата от 3 лв. за бензина и дизела", прогнозира той.

Собственици на бензиностанции приемат за нормално покачването на цените на горивата и дори прогнозират, че ще има още увеличение. 

"През последните две седмици цените на бензина и дизела скочиха с 20-25 стотинки, а от днес, заради възстановяване на акциза на пропан-бутана, цената скочи с около 23 стотинки само за ден. С още 10 стотинки в рамките на 10 дни ще се покачи цената на цветните горива", каза Димитър Хаджидимитров.

По думите му в активния летен сезон потреблението не е намаляло, хората пътуват, но се усеща негативна оценка от страна на клиентите

"Когато има увеличение на цените, както и за клиентите така и за нас, търговците, не е добре, защото маршовата печалба намалява", обясни управителят на верига бензиностанции - Димитър Хаджидимитров.

Експертите припомнят, че цените на горивата през есенния сезон у нас са пряко обвързани с добива и ситуацията на европейските пазари. А прекратяването на концесията на "Росенец" не е ясно как ще повлияе на цените, но трудно ще се справим без рафинерия с доставките на горива.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)