Цените на бензина започват да растат по целия свят

В Европа се повишават по-бързо от тези на суровия петрол

28.07.2023 | 10:34 Редактор: Тодор Петров
Цените на бензина започват да растат по целия свят

Цените на бензина започват да растат навсякъде, което е инфлационен сигнал за централните банки и правителствата по света. Фючърсите се покачиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки ударни вълни към бензиностанциите, докато цените се покачват и в Азия. 

Пазарите на моторното гориво се свиха в световен мащаб, поради комбинацията от неочаквани прекъсвания на работата на рафинериите и по-ниски от обичайните за този период на годината запаси в ключови центрове за съхранение като крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че докато фючърсите върху суровия петрол са с незначителни изменения от началото на годината досега, контрактите върху бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%. Възстановяването на бензина потенциално създава главоболие за централните банки, включително за Федералния резерв на САЩ.

Ниските запаси и високото търсене в ключови региони водят до повишаване на цените в целия свят. В Европа цените на бензина се повишават по-бързо от тези на суровия петрол, въпреки че тази тенденция все още не се е отразила напълно на по-високите разходи в бензиностанциите.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR