МОСВ с последни данни от сателитното наблюдение и пробите от водата в Черно море

Няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие

21.07.2023 | 17:38 Редактор: Юлиан Христов
МОСВ с последни данни от сателитното наблюдение и пробите от водата в Черно море

Водата в българската част на Черно море е чиста и няма замърсявания от Украйна след разрушаването на язовирната стена на Нова Каховка, става ясно от данните на Министерството на околната среда и водите, които се актуализират всеки ден.

На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България, а според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие, съобщават от ведомството. 

В периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция "Черноморски район", Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" извършват пробонабиране от крайбрежни морски води с военния научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) в пунктове, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг. Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир "Нова Каховка".

Пунктовете са разположени по цялото крайбрежие на Черно море. До момента са взети проби от Северното Черноморие, като предстои да се вземат проби и от района на Созопол, Приморско, Царево и устието на река Резовска. Резултатите се очаква да бъдат готови  през следващата седмица.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и от сателитното наблюдение не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

И според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR