МОСВ излезе с последни данни за чистотата на водата в Черно море

Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата

19.07.2023 | 14:09 Редактор: Искра Ангелова
МОСВ излезе с последни данни за чистотата на водата в Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Ведомството осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка".

Наблюдава се вероятно замърсяване на границата на изключителната икономическа зона на Република България и изключителната икономическа зона на Република Турция. То ще бъде проследено, ако се наблюдава на изображението на Sentinel-1, който ще облети акваторията днес около 19:10 часа българско време, информират от министерството. В останалата част на изключителната икономическа зона на България не се наблюдава замърсяване.

Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" се извършват пробонабирания от 23 точки. Корабът акостира днес на Морска гара - Бургас и по информация на "Пристанище Бургас" ЕАД ще бъде отворен от 17:00 до 19:00 часа за желаещите да го разгледат.

Ежеседмично се следи и състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона - Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода, посочват от МОСВ.

Снимка: БГНЕС