И българският антарктически кораб проверява има ли замърсяване в Черно море

Прогнозата до 20 юли се запазва благоприятна

18.07.2023 | 21:31 Редактор: Юлиан Христов
И българският антарктически кораб проверява има ли замърсяване в Черно море

Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

От представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" се извършват пробонабирания от 23 точки, като се очаква корабът да акостира на Морска гара - Бургас на 19 юли.

Към момента резултатите от проучванията показват, че няма замърсяване на водите.

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България, уточняват от екоминистерството.

Според постъпилите данни от мониторинга на бреговите пунктове от пробите, взети на 10.07.2023 г., измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатът по показател цезий-137 за пункт Дуранкулак бряг е под границата на количествено определяне на метода, а данни за тритий все още не са готови, се посочва в съобщение от МОСВ.

Все още не са готови и резултатите по показатели цезий-137 и тритий за пунктове Шабла бряг и Калиакра.

Снимка: БГНЕС