Гордост: Събраха $45 000, за да изпратят Самуил да учи космонавтика в САЩ

Младият търновец мечтае след завършването си да се върне в България, за да възроди Българската космическа агенция

15.07.2023 | 14:20 Редактор: Михаела Димитрова

Младият Самуил Николов от Велико Търново ще следва космонавтика в Съединените щати и е напът да сбъдне детската си мечта. Това става факт благодарение на финансовата подкрепа на повече от 1000 дарители. 19-годишното момче е прието в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл", а таксата от 45 000 долара вече е събрана.

Младият търновец подкрепили както фирми, така и частни лица, като нужната сума се събрала за около месец.

"Ние наистина не вярвахме. Изненадахме се от ентусиазма на българите да изпратят едно момче да учи в чужбина. Надявам се той да им се отплати - да се върне и да развива своя талант тук", сподели бащата момчето - Калоян Николов.

Мечтата на Самуил е България отново да се върне на космическата карта.

"Една от най-големите ми цели и мечти е, след като завърша в чужбина, да се върна тук и да възродим забравената Българска космическа агенция, тъй като вярвам, че сме една балканска държава, която е сторила чудеса за космическото изследване, ние сме били една от водещите космически сили", каза Самуил.

"С него установиха контакт някои големи фирми, български, които са точно в бранша – има фирми, които изработват сателити, има фирми, които изработват космическа храна - това би им развързало ръцете да потърсят български специалисти, които да се върнат тук в България", коментира още бащата на момчето.

Самуил Николов ще бъде вторият българин, който ще следва в престижния авиационен университет в Съединените щати.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.