БСП и "Възраждане" с остри критики към Тагарев: Как им отговори министърът?

Министърът на отбраната даде своя коментар от полигона в Ново село

05.07.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Димитрова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Причината - предложението му сигурността на България в Черноморския регион да бъде подпомогната с разузнавателни средства от страна на съюзниците от НАТО. Остри критики за работата си Тагарев получи и от "Възраждане".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че искат оставката на министър Тагарев заради решенията на правителството за Украйна и предложението за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.

"Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българските граждани, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме. Искаме му оставката веднага", заяви Корнелия Нинова.

Министър Тагарев отговори от полигона в Ново село. "Не съм притеснен по никакъв начин. Лидер на партия, решила да се позиционира като опозиционна, включително по въпросите за помощта към Украйна, не ме притеснява по никакъв начин и няма да смени моето поведение, предполагам и това на кабинета", каза Тагарев.

По-рано от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че конвенцията от Монтьро има за цел да не допусне милитаризация на Черно море.

"Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва "да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море, като евентуално се създаде военноморска база на САЩ в България", каза Костадинов.

По думите му казаното представлява тежко нарушение на международното право. Министър Тагарев категорично отрече.

В учението на полигона в Ново село, където министърът на отбраната прие почетния строй на първото по рода си бригадно учение на многонационалната бойна група на НАТО, базирана в България, се включиха над 1800 военнослужещи от 6 държави.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR