"Ол инклузив", но без прясно приготвена храна: За какво най-често се оплакват българите по морето?

Агенцията по храните започва засилени проверки

27.06.2023 | 20:20 Редактор: Юлиан Христов

Агенцията по храните започва засилени проверки на заведенията по морето. И това лято на фокус ще бъдат хотелите в големите ни курорти, които предлагат услугата "ол инклузив".

Най-честите оплаквания са именно от качеството на храната и алкохола.

Рано сутринта проверяващите влязоха в ресторант на хотел в Слънчев бряг, който предлага "ол инклузив". И това лято се проверява каква храна се предлага на туристите по морето.

"Ще акцентираме особено много върху сроковете на съхранение на храните, с цел недопускане на отклонение от хладилната верига, условията на съхранение на храните, контрол на доставчиците. Всяка храна трябва да е придружена с документ за произход", каза началникът на отдел "Контрол на храните" в БАБХ д-р Даниела Кепекова.

Най-много оплаквания в агенцията по храните постъпват от туристи, че при "ол инклузив" не се предлага прясно приготвена храна.

"При нас това не се случва. Ние имаме много голям персонал. Храната, която остава от закуска, се дава на персонала. Храната, която е сготвена за това хранене, не се изхвърля, не се дава повторно на блок масата", каза управителят на проверявания хотел Ростислава Димитрова.

От управата казват, че освен от Агенцията по храните, се проверяват редовно и от туроператорите, които правят свои проучвания.

"Гледаме обозначението по етикетите, дали по ясен начин е обозначен възможният алерген", каза д-р Кепекова.

Проверките на заведенията по морето ще продължат до 15 септември. При сериозни нарушения се съставят актове. Глобите са от 2 000 до 4 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача двойно.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


1
6 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Абсолютно глупости...Всичко което остава се предлага отново и отново на клиентите.....Алкохола разбира се винаги е....менте... Сигнализирай за неуместен коментар