БАБХ погна търговците на сладоледи, нарушителите ще плащат солено

Ще се проверява документацията за производство

26.06.2023 | 19:44 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на лятото - инспектори по храните в акция. На прицел са търговците на сладолед. Българската агенция по безопасност на храните проверява дали ни го продават с чисти ръце и в срок на годност. И дали съдържанието отговаря на етикета. На една от проверките присъства и екип на Bulgaria ON AIR.

Сладолед в жегата - pознато и обичано, а и относително евтино. Вероятно заради това Агенцията по храните започва традиционните си инспекции именно от тях.

В цеховете, където студеното изкушение се приготвя, ще се проверява документацията за производство на сладоледа, влаганите добавки и правилното етикиране. В ресторанти, барове и сладкарници пък ще се проверяват условията за работа и за съхранение на сладоледа, спазва ли се температурният режим и какви дезинфекционни средства се използват.

"По-оперативни изисквания от типа на това за всеки сладолед да има индивидуален съд за събирането му, лъжичките, които се използват от крайния потребител, да бъдат опаковани, така че цялата концепция е да се избегне замърсяването на всички етапи от процесите, които се извършват тук", каза началникът на отдел в БАБХ - Бистра Иванова.

Санкциите при нарушения стартират от 1 000 лева за физическо лице и 2 000 лева за юридическо.

"Изключително важно е обучението на персонала. Той трябва да знае всички тези правила, които ние изговорихме, защото ако персоналът не е запознат, всички изисквания няма кой да ги прилага и изпълнява", допълни Иванова.

Вижте повече в репортажа.