Фандъкова: Нивото на Искър е спаднало със 70 см, екипите са в готовност заради новите валежи

Лошото време е нанесло най-много щети в Желява, Бухово и Яна

16.06.2023 | 20:15 Редактор: Михаела Димитрова

Лошото време е нанесло най-много щети в Желява, Бухово и Яна, това съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова, която тази вечер посети засегнатото от пороите село Желява.

Фандъкова коментира, че в най-ниската си част на територията на София нивото на река Искър е спаднало със 70 см. По-рано водният стълб се покачи с близо метър над обичайното.

Столичната община е реагирала на 70 сигнала за отводняване и щети от дъжда през днешния ден. Екипите остават в готовност заради очакваните нови валежи.

Близо 60-те литра дъжд на квадратен метър, които се изливат по южните склонове на Стара планина, рязко вдигат с повече от метър нивото на иначе малката река Матица. 

Тази сутрин Ирена трудно разпознава имота си. "Вчера ни се обадиха, че реката минава през нашата къща и оттам нататък се вижда какво е. Всичко е разрушено, подгизнало", споделя жената.

Реката е разрушила сериозно инфраструктурата. От обяд екипи на общината описват щетите. В София обилните дъждове наводниха и част от Южната дъга на столичното околовръстно шосе. Над 120 сигнала са били подадени през изминалата нощ в столицата. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR