Водно бедствие: Поройните дъждове разрушават села в Софийско, 50 см и Искър прелива

Висок остава рискът от наводнения в районите на Ботевград и Монтана

16.06.2023 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Пороите в страната увеличават силата си. След като наводнения обхванаха почти цялата страна, тази нощ и София беше в бедствие. Булевардите "Симеоновско шосе" и "Черни връх" бяха потопени. Късно снощи беше затворено кръстовището на Лъвов мост и част от Околовръстния път. Река Искър е повишила нивото си с близо метър. Нормалното ниво на водата е 40-50, в момента графиката показва 2 метра и половина, видя екип на Bulgaria ON AIR. Водата почти е достигнала нивото на моста и заплашва да го залее, като ѝ остават още само около 50 см.

Наводнени бяха селата Бухово и Желява, след като Буховски канал излезе от коритото си. Висок остава рискът от наводнения и в районите на Ботевград и Монтана, които са сред най-засегнатите. Нивото на язовир "Христо Смирненски" е сериозно повишено, язовир "Огоста" също достигна критични нива. 

Отнесени са пътни настилки, съборени са мостове, наводнени са приземни етажи. 

Близо 60 литра дъжд на квадратен метър, които се изливат по южните склонове на Стара планина, рязко вдигат с повече от метър нивото на иначе малката река Матица. В софийското село Желява реката влиза в няколко къщи и отнася всичко по пътя си. Водата буквално е минала през дворовете на хората. Същото е положението по северните склонове на Витоша.

Тази сутрин Ирена трудно разпознава имота си. "Вчера ни се обадиха, че реката минава през нашата къща и оттам нататък се вижда какво е. Всичко е разрушено, подгизнало", споделя жената.

Реката е разрушила сериозно инфраструктурата. От обяд екипи на общината описват щетите. В София обилните дъждове наводниха и част от Южната дъга на столичното околовръстно шосе. Над 120 сигнала са били подадени през изминалата нощ в столицата.  

"Количествата дъжд се стичаха буквално от планината, в "Драгалевци" и "Симеоново" имаше много наноси. Продължаваме да следим ситуацията, всички общински язовири се изпускат контролирано", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

В Желява местните разказват, че подобно прииждане на реката не помнят от половин век. С притеснение хората очакват още валежи.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bulgaria ON AIR
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Ина Застроиха деретата.пък сега олеле Сигнализирай за неуместен коментар