Асен Василев: Гарантираме социалните плащания, има средства за общините и НЗОК

Има внесен от бюджетна комисия законопроект за изменение и допълнение на удължителния закон, каза финансовият министър

08.06.2023 | 11:18 Редактор: Тодор Петров

"Средствата по проекти на общините ги има предвидени в закона за бюджета. МРРБ в момента е в контакт с общините, за да види кои от тях имат спешна нужда преди 31 юли, които могат да бъдат разплатени. Повече очаквам да бъдат разплатени вече с новия закон за бюджета след 31 юли, тъй като доколкото разбирам, голяма част от дейностите още не са завършени, така че всъщност те няма на базата на какво да направят искането за плащане", заяви в парламента министърът на финансите Асен Василев.

"Средства има. С това решение ние позволяваме на централното правителство да се разплаща, за да може в пълен обем да се разплаща Здравната каса и общините. Има и законопроект, който е минал на първо четене в комисия и аз бих помолил, ако може още тази седмица да мине и на първо четене в зала, който всъщност по други членове на закона за публичните финанси дава възможност на общините и на Здравната каса да извършват плащания", каза още той.

Финансовият министър е категоричен, че социалните плащания няма да бъдат нарушени. 

"С това решение сега ние гарантираме всички социални плащания, които прави правителството, за да могат общините и Здравната каса в пълен обем да работят и да не нарушават плащания. Има внесен вече от бюджетна комисия законопроект за изменение и допълнение на удължителния закон в допълнение на решението", подчерта Василев.

Снимка: БГНЕС