България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на БЛС посочи условията, за да подпишат Националния рамков договор

Парите трябва да се преизчислят през цени за дейности, смята д-р Иван Маджаров

08.06.2023 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Българският лекарски съюз (БЛС) е готов да подпише Националния рамков договор, но само при конкретни условия.

"В закона за удължаване на бюджета пише, че Национален рамков договор е възможно да се подпише само след приемане на бюджет на НЗОК за тази година. Условие за подписване е поставено от законодателя. Досегашният Национален рамков договор работи вече повече от 3 години, а оттогава се промениха много неща, които не са описани в сега действащите наредби. Електронната система трябва да е нормативно уредена", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в студиото на "България сутрин", има разбиране от отсрещната страна, че трябва да има гъвкавост при използването на болничните легла. А притесненията на медиците са свързани с това, че са излезли от ритъма, в който трябва да функционира здравеопазването ни.

"Втора година работим без възможност да реализираме нови идеи за промени в сектора. Това е загуба за цялото общество. Готови сме да бъдем конструктивни с всеки, който желае да направи промяна за добро. Разковничето е как парите на данъкоплатците се разпределят по отделните пера и как се изчислява тяхното разходване. Трябва да достигнат до тези, които ги лекуват, за да получават качествена помощ здравноосигурените лица", обясни д-р Маджаров.

Според него е нереалистично да има очакване за повече пациенти. 

"Когато някой опитва да ни убеди, че може да се предвиждат нови 300-400 хил. хоспитализации през следващата година, това е опит милионите, които е гласувал парламентът, да бъдат прикрити през нереалистично раздути очаквания. Трябва да се преизчислят през цени за дейности, за да достигнат до изпълнителите на медицинска помощ", подчерта д-р Маджаров.

От думите му стана ясно, че с около 30 млн. лв. спрямо миналата година е намалено финансирането на изследванията на кръвта, рентген, скенер... Всичко, което е свързано с диагностиката.

"Ще настояваме тези средства да бъдат поне колкото миналата година, за да гарантираме, че изследванията ще бъдат подсигурени", изтъкна председателят на БЛС.

Той е на мнение, че потребителската такса не е инструмент за финансиране. 

"Беше въведена преди 20 години за разумно регулиране на потреблението. Трябва да се съсредоточим да подсигурим достатъчно средства през повишаване на цените за медицински дейности за нашите колеги. Потребителската такса е политическо решение", смята д-р Маджаров.

Въпреки избирането на редовно правителство, той не очаква да се случи нещо бързо в системата на здравеопазването. "Трябва да знаем, че нямаме кадри и имаме регионални диспропорции - няма рецепта, която да е валидна за цялата страна", отбеляза д-р Маджаров.

Гледайте целия разговор във видеото.