България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повече пари за НЗОК, но непрозрачно формиране на бюджета и липсващи лекарства

"Моментната липса на определени медикаменти е нормално явление", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов

21.04.2023 | 07:58 Редактор: Искра Ангелова

Около 20 жизненоважни лекарства за диабетици липсват от аптечната мрежа, сочат данните на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Има повече пари в бюджета, предвидени за медицински дейности, лекарства. За следващата година бюджетът на Касата се предвижда да бъде над 7 млрд. лв. Проблемът е как се прави бюджет. Начинът е леко непрозрачен, изведнъж се появява и самият проект за бюджета започва да изтича през някои медии през определени хора. Вчера беше заседанието на Надзорния съвет, ние буквално в предишния ден успяхме да се докопаме до проекта на бюджета и сутринта преди заседанието успяхме да внесем едно набързо направено становище", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че има повече пари и за аптеките - 2 млн. повече в сравнение с първоначалния проект и 4 млн. повече в сравнение с миналогодишния проект.

"Би трябвало бюджетът да се прави спрямо разчети и експертни групи, които са в Касата. Те следят разходите на база последните години, знаят какви нови лекарства ще влизат, оценки на здравни технологии. Касата заплаща за извършена дейност и закупува лекарства. Въпросът е, че изтече информация какви ще бъдат параметрите на този бюджет, но има и едни други параграфи, в които има разпоредби, чрез които се променя Закона за здравното осигуряване. Това мина под радара на медиите, но това изцяло преобръща договарянето", допълни Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че се предвижда създаването на Национален рамков договор за лекарства.

"Това изведнъж се сервира през Закона за бюджета на Касата, защото той е спешен и минава само на едно четене в здравна комисия. И през един закон се опитва да се направи промяна в два други закони, които са съществени. Промяната не е малка, тоест тотално преобръщат начина на договаряне и на преговори между Фармацевтичния съюз и Касата", подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Според него някой "им крои шапката": "Защото той, ако искаше да го направи прозрачно, щеше да ни повика, а не да го правим чрез бюджета за Закона за Касата. За съжаление, тези текстове са останали в проекта. Законът ще отиде в парламента и ще трябва да разговаряме с депутатите, надяваме се отново на здрав разум."

А темата за липсващите жизненоважни лекарства Маринов коментира така: "Моментната липса на определени лекарства е нормално явление, винаги и навсякъде по света. Въпросът е какво прави държавата, за да се решат тези проблеми. Държавата не слуша Фармацевтичния съюз. Нищо от това, което предложихме, не влезе в проекта на Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина."

Маринов категорично заяви, че аптеките не могат да правят реекспорт.

"Търговците на едро по принцип се стараят на исторически принцип да зареждат аптеките. Ако пациентът ходи периодично в една и съща аптека, тя се стреми да осигури да има лекарства поне за него за следващия месец", добави Димитър Маринов.

Гледайте целия разговор във видеото.