След абсурда с е-рецептите: МЗ обясни как да постъпим при липса на дадено лекарство

Все още в аптечната мрежа липсват над 430 медикамента

11.04.2023 | 18:36 Редактор: Петя Кръстева

На личните лекари понякога им се налага да изписват четири лекарства на четири различни електронни рецепти, за да не обикалят пациентите аптеките. Причината е, че ако всички медикаменти са на една електронна рецепта, дори и едно от тях да липсва в аптеката, тя се брои за изпълнена. 

Преди седмица Лидия си прави операция на дясното око. Изписват ѝ конкретни капки за очи след манипулацията. 

"Те са нужни веднага след операцията, трябва пет дни да се слагат. Дадоха ми заместител", разказва тя. Изписани са ѝ още два медикамента, които са налични в аптеката. Но капките Лидия заплаща сама, защото електронната ѝ рецепта вече е отбелязана като изпълнена. 

Освен проблема с електронните рецепти, друга спънка пред фармацевтите е продължаващият недостиг на лекарства в аптечната мрежа. Само от миналата седмица липсват над 430 медикамента, 350 от които се заплащат от здравната каса. 

"Ако има до три лекарства по Здравна каса на една рецептурна бланка и едното липсва, можем да изпълним рецептата с останалите две, но третото няма как да се получи, защото рецептата влиза в системата и вече е обработена", коментира фармацевтът Маргарита Грозданова. Така на гражданите им се налага да ходят от аптека в аптека. От пациентските организации са категорични, че това са нелоялни търговски практики и ощетяват пациентите.

"По този начин е вероятно да се цели пренасочване на пациенти към големи вериги, които имат възможност да получават всички дефицитни лекарства", опасява се председателят на организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

От здравното министерство заявиха за Bulgaria ON AIR, че "съществуват някои ограничения по отношение броя на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК и предписвани на една рецептурна бланка".

Те поясняват, че когато на рецептурна бланка за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, фигурира повече от един лекарствен продукт, а аптеката не разполага с целия набор от предписани лекарствени продукти, то тя има задължение в рамките на 24 часа да достави и останалите лекарства.

Според фармацевтите решението на проблема включва промяна в наредбата , за да може да виждат наличностите в складовете и по този начин няма да може да има зареждане с преференции на определени търговци на лекарства.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.