Асен Василев: Започваме работа по новия бюджет с 3% дефицит и без по-високи данъци

Финансовият министър не отговори категорично дали е необходимо поемането на нов дълг

06.06.2023 | 18:50 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Започваме работа по новия бюджет с 3% дефицит и без по-високи данъци

Финансовият министър не отговори категорично дали е необходимо поемането на нов дълг

"Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3% дефицит и без увеличение на данъците", анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите. 

По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее. 

Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици. 

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR