Изоставаме ли? Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното ниво

"Има опасност от маргинализация на населението", предупреди зам.-социалният министър Наталия Ефремова

05.06.2023 | 15:51 Редактор: Вяра Димова
Изоставаме ли? Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното ниво

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво и само 30% имат основни цифрови умения. А внедряването на високи технологии в средните и малки предприятия достига 25 на сто или половината от средния дял за Европейския съюз.

Конференция на Стопанската камара търси решенията на тези проблеми, с участието на работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации.

"Пазарът на труда се нуждае от безпрецедентна промяна на уменията и компетентността на работното място", заяви Tомчо Tомов от Стопанската камара.

В същото време проучване на Българската академия на науките показва, че повечето от заетите не биха участвали в обучения, ако това не води до повишено заплащане на труда. Колкото по-ниска е позицията, толкова по-малка е вероятността от участие в обучения за придобиване на цифрови умения. Това води до опасност от дигитална маргинализация на населението, предупреди заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова, цитирана от БНР.

"Говорим за изпадане, за изключваме изобщо от обществено икономическия живот на голяма част от населението. Разполагаме с доста сериозен финансов ресурс. Бих казал безпрецедентен, който никога досега държавата не е имала по отношение на обученията за възрастни, в частност дигиталните умения - над 1,6 милиарда евро България е заложила от всички средства в националния План за възстановяване и устойчивост", обясни тя.