Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR: Силни думи от родителите на Георги Господинов

Пътят на писателя от розите в село Окоп до "Букър" в Лондон

24.05.2023 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

Безсънна нощ на радост и еуфория в малкото ямболско село Окоп, където живеят родителите на писателя Георги Господинов. Те посрещат голямото признание на сина си със сълзи и са благодарни за стотиците обаждания, които получават от страната и чужбина.

Скромен и отдаден творец, за който наградите не са самоцел - така описват Господинов родителите му. 

"Не го блазни славата, той и сега като беше номиниран за първи път от България, каза - не съм максималист, достатъчно е, че влязох в краткия списък, да се чуе името на България, каквото стане, но разбира се, радва се сега", каза развълнувана майката на писателя - Радка Балчева.

Часове след като получава наградата "Букър", Георги звъни на родителите си.

"Той даже не каза: "Спечелих", той се обади и аз казах: "Гошко, много сме ти благодарни, голяма еуфория е тук, голямо признание, всички се обаждат, звънят ни", пресъздаде разговора майката.

"Това, което стана, за първи път от България - обикновено от такава малка страна, няма и лоби, и езика... Радост", вълнува се бащата на Георги - Господин Балчев.

Бъдещият писател чете от шестгодишен, разказват родителите му. Едва на седем получава първия си хонорар, тогава -  4  лева за стихотворението "Слънцето и слънчогледа", а майка му още го помни. 

"Написа първото си стихотворение в тополовградския вестник "Сакарско ехо" му го публикуваха и с един дядо, до нас живееше, ходиха да вземе хонорара", сподели Радка Балчева.

Въпреки натоварения си график, писателят често пътува от София до Окоп. Прекарва свободното си време в двора и градината на родителите си, които очакват да го видят през юни.

"Като дойде дребните неща - да отиде да помирише цвете, да го види", каза гордият баща. "И като си тръгва, винаги скъсва един букет цветя, увиваме го във вода, памук да го запазят до София", добавя майката на писателя. 

Днес родителите с усмивка разказват, че са благодарни за единствения път, в който синът им не ги е послушал. Настоявали да следва право, но той заявил категорично, че избира пътя на словото. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


4
2 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 10 месеца
Обичам да чета такива хубави неща :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Катя
преди 10 месеца
"Снизходителен" разказ?! А помпозен е по-добре, така ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Весела Караманова
преди 10 месеца
Доста снизходителен разказ за родителите на Господинов. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 10 месеца
От къде можем да закупим и тръби за тези печки???? Сигнализирай за неуместен коментар