"Честито чудо на езика!": Господинов с поздрав на български с наградата "Букър" в ръце (+ВИДЕО)

"Времеубежище" е брилянтен роман, изпълнен с ирония и меланхолия, коментира председателят на журито

24.05.2023 | 01:03 Редактор: Елеонора Танева

Георги Господинов не е очаквал да спечели наградата "Букър" на церемонията, която се проведе малко преди полунощ в Лондон.

При получаването на статуетката той заяви, че е написал няколко думи за всеки случай, мислейки, че те "ще останат във файла с неизпълнени речи за неполучени награди".

В своята благодарствена реч, която продължи малко над 4 минути, Господинов подчерта колко специален е моментът, в който получава наградата.

"Утре е най-важният ден в България, моят любим национален празник - на кирилицата. Прекрасно е, когато празнуваме буквите и езика", каза Господинов в благодарствената си реч. 

След това поздрави на български: "Честит празник! Честито чудо на езика!"

Господинов завърши речта си с призив: "Продължете да разказвате историите си"

Престижната награда има и финансова част, която е 50 000 паунда, те се разделят между автора и преводача - Анжела Родел.

Председателят на журито определи "Времеубежище" като брилянтен роман, изпълнен с ирония и меланхолия. 

"Това е дълбока творба, която се занимава с много съвременен въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да пресъздаде както индивидуалните, така и колективните съдби и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна", мотивира избора на журито Лейла Слимани.