Гешев: Ще направя страшни разкрития, ще пострадат политици и магистрати

Главният прокурор разполага с над 150 записа на разговори

18.05.2023 | 12:52 Редактор: Тодор Петров

Като извънредна точка в редовното заседание на Висшия съдебен съвет влезе подаденият от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. В него се твърди, че обвинител номер едно е записал незаконно разговор с член на Съвета, а също и че ползва почивната станция на прокуратурата като частна собственост. 

Записвал ли е главният прокурор 150 политици и магистрати. Това попита по време на заседанието Атанаска Дишева от Съдийската колегия.

Гешев обяви, че е готов да направи "страшни разкрития". Обвинител номер 1 посочи, че от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС.

"Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете – или някаква част на членовете на ВСС. Който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма да е и за целия ВСС. Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт - и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани. Защото е време политиката да излезе от съдебната власт", обясни Гешев.

"Определено ще бъде интересно. Ще бъде полезно за българските граждани и за България, ще бъде полезно за съдебната власт. И понеже съм прокурор, следовател и полицай - вярвайте ми - освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство", подчерта главният прокурор.

Гешев обаче каза, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, и едва след това е готов да даде подробности около записите на политици и магистрати, с които разполагал.

За станцията в Боровец той каза, че е почивна база на прокуратурата, в която са почивали включително и членове на ВСС. Преди заседанието председателите на ВКС и ВАС определиха създалата се ситуация като изключително тревожна. 

След дълги дебати бе решено министърът на правосъдието Крум Зарков да насрочи извънредно заседание на ВСС, на което да бъде обсъден детайлно сигналът на заместника на главния прокурор - Борислав Сарафов.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Ти си длъжен да ги направиш за това си там а не да ги пазиш Сигнализирай за неуместен коментар