Гешев "под прицел" от партиите: Ще бъде ли принуден да подаде оставка?

От ПП-ДБ настояват за максимално ограничаване на правомощията на главния прокурор

17.05.2023 | 18:31 Редактор: Петя Кръстева

Служебният премиер Гълъб Донев коментира скандала в прокуратурата преди редовното заседание на Министерския съвет. 

Когато възвратните глаголи "не се страхувам" и "страхувам се" се използват от представители на българската прокуратура, а не в упражнение по българска граматика, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа в съдебната система и потвърждава усилията на служебното правителство вече втори мандат да отключи законодателната работа на парламента", изтъкна той.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му поела ангажимент да прокара в парламента законопроектите на правосъдния министър Крум Зарков, които засягат прокуратурата. 

"Законите на Крум Зарков от месеци назад казваме, че ще бъдат приети. Те дават възможност за контрол в такива ситуации, за механизъм и проверка", категоричен бе той.

От втората по големина коалиция в парламента ПП-ДБ отново се обявиха за промени в Конституцията и за преструктуриране на Висшия съдебен съвет и силно ограничаване властта на главния прокурор. 

"Става дума за преформатиране на модела на управление и максимално ограничаване на главния прокурор и особено на неговите кадрови правомощия - превръщането на прокуратурата в този квазиполитически играч, който виждаме в момента, което ѝ позволява дълго време да държи дела "на трупчета", отбеляза Христо Иванов. 

От коалицията ПП-ДБ са категорични, че трябва да има синхрон между изпълнителната и законодателната власт за осигуряване на еднакво приложение на закона за всички. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR