Шефовете на върховни съдилища: Няма законно основание за отстраняването на Гешев

Случващото се в съдебната система е жалко, коментираха Георги Чолаков и Галина Захарова

18.05.2023 | 10:02 Редактор: Елеонора Танева

Висшият съдебен съвет се събра на първо заседание след скандала по върховете на прокуратурата. 

Коментар преди началото на работния ден направиха председателите на Върховния административен и Върховния касацонен съд. 

"Това, което се случва, не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт, точно обратното", коментира шефът на ВАС Георги Чолаков. 

Той се обърна към Съюза на съдиите, откъдето имаше призив да бъдат отсранени Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

"За временното отстраняване от длъжност колегите да кажат на какво правно основание да бъде. Има две хипотези - ако има повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, и втората - при висящо дисциплинарно производство. След сигнала до Прокурорската колегия, ако бъде сезирана дисциплинарния състав, може да се вземе решение за срок до 3 месеца", уточни Чолаков. 

Председателят на ВКС Галина Захарова определи ситуацията в съдебната система като "изключително тревожна".

"Ние не разполагаме с досатътъчно информация по случая. Но едно е видно, което е тревожно и жалко, не съм допускала че 15 г. след като сме член на ЕС ние трябва да се върнем десетки години назад и да започнем да водим битка за независимост", коментира Захарова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тотален колапс
преди 11 месеца
Съдия Ели Скоклева Дупница е тежко зависима от депутати, полицаи и мутри!В това ли се превърна съда на България - в Поръчкова ИНКВИЗИЦИЯ! Срам, срам, срам! Сигнализирай за неуместен коментар