Демерджиев предлага ГДБОП също да разследва магистратите, за по-голям контрол

По думи на служебния министър има производства, които се бавят необичайно

18.05.2023 | 09:45 Редактор: Михаела Димитрова

Голяма част от изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов засяга корупционни действия на магистрати. До момента компетентни да разследват магистрати са само следователи. Моето предложение е и ГДБОП да може да разследва магистрати, за да има по-голям контрол. Има производства в прокуратурата, които необичайно много се бавят. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Демерджиев уточни, че когато е встъпвал в мандата си на 2 август е имало множество забавени случаи.

"Най-значимите са поне 8 в Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - 15 случая, а в областните дирекции случаите, които са ми подадени до момента, са 75. Това са твърде много и тук не попадат прекратяване на наказателни производства със странни мотиви“, коментира служебният министър.

"След разговори с прокуратурата част от тях се задвижиха, но не всички. Днес има производства, които необичайно много се бавят, а други са прекратени", уточни още той.

"Един от най-добрите начини да се бори корупцията е публичността, затова мисля, че актовете и мотивите на прокурора трябва да бъдат публични в техния сайт. Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват дадени случаи, които са с голям обществен интерес", предложи вътрешният министър. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR