Радев: Скандалът между магистрати и политици хвърля сянка върху бъдеща коалиция

Има нещо по-важно от личността на Иван Гешев - ВСС, коментира президентът

18.05.2023 | 10:39 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Скандалът между магистрати и политици хвърля сянка върху бъдеща коалиция

Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието на гражданите. Така президентът Румен Радев коментира скандалите, които се вихрят в прокуратурата и твърденията за зависимост на магистрати от политици. 

"Има нещо по-важно от личността на Иван Гешев - ВСС, органът, който кадрува и взима решения. Надявам се след всичко, което се изнесе наяве, за политически вмешателства и податливостта, да покажат независимост и подчинение единствено на закона", призова Радев.

Радев коментира и последните скандали около РСМ. По думите му ръководството на Северна Македония трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз", заяви президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)