В Южна Африка готвят с българско олио, стокообменът ни бележи рекорден ръст

Една от най-големите потенциални възможности е износът на консервирани храни

15.05.2023 | 15:00 Редактор: Петя Кръстева
В Южна Африка готвят с българско олио, стокообменът ни бележи рекорден ръст

Стокообменът между България и Република Южна Африка е нараснал с 250% за година, 2/3 от общия внос на ЮАР на слънчоглед и слънчогледово олио идва от страната ни, а в Южна Африка са регистрирани над 4000 фирми със собственици български граждани. Това разказа пред Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ и Институт за икономически изследвания при БАН.

Президентската институция в България периодично организира посещения, в които български фирми могат да участват и да отидат в малко по-непознати и по-екзотични пазари, където да се срещнат с местни контрагенти. Това стана и в рамките на бизнес форума в ЮАР, в който се включиха над 30 български фирми, които се срещнаха с над 70 участващи южноафрикански фирми, обясни доц. Маринов.

Огромният ръст на стокообмена ни с Южна Африка, който виждаме от последната година - стокообменът ни се е вдигнал с 250%, а износът от 100 на 250 милиона, се дължи на слънчогледа и слънчогледовото олио, каза още той.

Според доц. Маринов една от най-големите, но нереализирани в момента потенциални възможности, е износът на консервирани храни, тъй като вкусовете на хората в Република Южна Африка са много близки до тези у нас.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС