Радев откри първия български православен храм в Африка: Помогнаха няколко правителства

"Въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред", заяви държавният глава

13.05.2023 | 14:55 Редактор: Михаела Димитрова

Президентът Румен Радев присъства на освещаването на първия български православен храм в Република Южна Африка. Службата беше водена от Старозагорския митрополит Киприан и архиепископа на Претория и Йоханесбург - Дамаскин. 

"Днешната среща и събития за нас са най-вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общност за вашия възрожденски устрем в това родолюбиво дело да положите усилия за набирането на средства, за вашия самоотвержен дългогодишен труд да изградите този православен храм, тази светиня. Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства, дължим този храм и на нашите приятелски отношения с Република Южна Африка и с православната ѝ църква", каза държавният глава, обръщайки се към сънародниците ни там.

Държавният глава подари два настолни свещника на отец Йонко Иванов, който вече 13 години е духовен водач на българите в Южна Африка. По думите му българите зад граница доказват, че независимо колко са далеч от родината, могат да бъдат задружни и заедно да постигат много.

Снимка: Пресцентър/Президенство на Република България.