Между 80 и 100 хил. превишения на скоростта в София за месец, джигити "летят" с 200 км/ч

За последната година с над 25% са повече санкционираните шофьори

12.05.2023 | 18:57 Редактор: Юлиан Христов

Между 80 и 100 хил. превишения на скоростта в София само за месец. След тази стряскаща статистика кметът на София Йорданка Фандъкова обеща план за нови пътни камери в града.  

Сред рекордните засечени скорости за миналия месец са 198 км/ч по булевард "България" и 166 км/ч по бул. "Александър Малинов".  

"След инцидент на бул. "Черни връх" поставихме 32 радарни табла за скорост. Статистиката, която събрахме, е смразяваща - между 80 и 100 хил. засечени превишения на скоростта само за месец април", каза кметът на София.

Фандъкова обеща да бъдат поставени пътни камери на ключови кръстовища, както и допълнителни мобилни и стационарни камери по булевардите.  

Според министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, човешкият ресурс е недостатъчен, което е един от основните проблеми на столичната полиция. Откакто е на поста, пътната безопасност била сред приоритетите му, но видимите резултати изискват време.  

"Тези сили, които отделихме, за да извършват патрулна дейност, са 200 полицаи допълнително, които от 9 юни ще започнат да патрулират, което ще увеличи значително присъствието. Защото това са 10 процента от реалните полицейски сили в момента", коментира Демерджиев.  

За последната година с над 25 процента са повече санкционираните шофьори. Нито осветеността на участъка, нито пътната маркировка са задължения на полицията. Така голямата среща на всички отговорни институции завърши по-скоро с обещания, отколкото с конкретика.  

Не мина, разбира се, и без партийни спорове. Борис Бонев обвини общинската полиция в недобре отчетена дейност. Но, за сметка на това, даде идея как да се обезопасят ключови кръстовища.  

Шефът от общинският съвет беше лаконичен в отговор на предложението. "Град не се управлява с картинки, а с проекти, планове и разчети", каза Георги Георгиев.  

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)