Партиите масово подкрепиха искането на Габриел за оставка на Гешев, но под условие

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС изложи всички свои приоритети

11.05.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен предсрочно. Това ще поиска кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, ако бъде съставено редовно правителство с първия мандат. Това съобщи самата Габриел на среща с членове на най-голямата парламентарна група, където представи основните си приоритети.

Нито една от политическите сили все още не е заявила, че ще подкрепи първия мандат, който предстои да бъде връчен на първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

Сред приоритетите на Габриел са присъединяването на България към Еврозоната, справянето с инфлацията и стабилизирането на финансите. В основна тема на дебат обаче се превърна съдебната реформа. 

"Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във ВСС искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт", заяви Габриел.

Искането идва на фона на атентата срещу обвинител номер едно и всички въпросителни около него. Вчера директорът на НСлС Борислав Сарафов обвини Гешев в посочването на подвеждаща информация по разследването.

Идеята за смяната на главния прокурор се прие от всички политически сили - както от тези, които са заложили като свой приоритет свалянето на Иван Гешев, така и от партии като ДПС, които от месеци наред твърдят, че смяната на главния прокурор няма да реши проблемите в правосъдието.

"Идеята за внасяне във ВСС за отстраняване е добра идея, защото в момента има създадено напрежение", посочи Мустафа Карадайъ. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" откроиха този приоритет като резултат от срещите на първите две политически сили.

"Радвам се, че най-сетне стигнахме до това разбиране. Когато обсъждахме законодателната програма, нямахме разминаване", коментира акад. Николай Денков.

"За" смяната на главния прокурор се обявиха и останалите политически сили в Народното събрание. 

"Ние това го говорим от няколко години. Радваме се, че ГЕРБ започнаха да мислят като "Възраждане", каза Костадин Костадинов.

Отзвук дойде и от представители на служебния кабинет. Правосъдният министър Крум Зарков заяви, че усилията на правителство също са в посока смяна на главния прокурор и призова Габриел за повече подробности как тя вижда осъществяването на съдебната реформа. 

"С това заявление Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството," каза Зарков.

Според него по време на своя мандат Гешев многократно е уронвал престижа на съдебната власт и ВСС има основания да се самосезира.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


4
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 11 месеца
И после говорят, че ще правят "съдебна реформа", която се изразява в това да "махнат" Гешев и да сложат "свой" Гешев, напълно подчинен на бъдещата управляваща върхушка, целяща да овладее иначе независимата съдебна система и прокуратурата в частност. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 11 месеца
Да не забравяме и черепа. Също творение на Борисов, който в последствие бяга от него. Има снимки в нета как се здрависват. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 11 месеца
ТОва не е искане лично на Гаргамел... тя просто си намери причина да има какво да се говори явно! Атентатът срещи Гешев е направен от ГЕРБ за да отвлекат общественото внимание. Буци пак започна с атентатите. Спомняйте си за мишо бирата и вальо топлото.. а също и алексей петров. Все негови хора които в един момент му стават 'неудобни'. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Така де!
преди 11 месеца