Спад в цените на горивата у нас. Ще поскъпнат ли през лятото?

В Гърция са най-скъпи

10.05.2023 | 15:37 Редактор: Петя Кръстева

Спад на цените на горивата се наблюдава у нас. Експерти в бранша обясняват, че това се дължи на повишеното производство в Европа и света през последните месеци. 

Теодор е шофьор от 10 години. Зарежда автомобила си два пъти месечно за 45 лв. Казва, че горивата са скъпи. 

"Цените на горивата са доста високи в момента. Зависи от превозното средство, понякога са доста голяма част от бюджета. Те трябва да спаднат или поне да се върнат на предишните си нива", коментира той. 

По данни на сайта fuelo.net към днешна дата цената на бензина е 2,56 лв./л, а на дизела 2,57 лв./л. 

От бранша подчертават, че има спад на цените на горивата у нас, като се надяват те да се задържат на същите нива и през летния сезон.

"Цените са нива от преди кризата в Украйна, виждаме през последните седмици поевтиняване на цената на дизела", изтъкна юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

Горивата у нас са по-евтини спрямо тези в съседните ни страни. В Гърция са най-скъпи, след това е Сърбия, Румъния и Северна Македония. В Турция цената на бензина, изчислена в български лева, е 1,93 лв., а дизелът – 1,91 лв. 

В държави като Франция, Германия и Великобритания цените на горивата са сравнително високи, но пък стандартът на живот там е по-добър, отколкото в България. 

Експертите твърдят, че през последните години в България няма проблем с качеството на горивата, като заедно с Държавната агенция по метрологичен и технически надзор извършат редовни проверки. 

"Ние сме в топ 5 по най-качествени горива в Европа, защото част от пробите, които се вземат, се изпращат до ЕК", обясни Бенчев.

От бранша завяват, че няма опасност страната ни да остане без запаси от бензин и дизел.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.