Некачествено гориво по бензиностанциите скапва двигателите на колите ни

Близо 54 000 литра горива са изтеглени от колонките от началото на годината

20.04.2023 | 13:54 Редактор: Петя Кръстева

Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в страната за първите три месеца на годината. Причината са проблеми с качеството. 

Пробите с отклоненията са сравнително малко, според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Бяха извършени проверки на 308 обекта и бензиностанции, като бяха взети 438 проби. От тях 245 проби гориво от дизелови двигатели и 180 проби бензин. Установени са общо 19 несъответствия, като от тях 14 са на течните горива и 5 от биодобавка. Като процентно отношение, течните горива - 3,19% не съответстват на изискванията", каза директорът на Главна дирекция "Контрол и качество  на течните горива" към ДАМТН Димка Иванова.

Несъответствия в пробите има и при малките, и при големите бензиностанции.

"В България няма проблеми с качеството на горивата, това е многократно доказвано от ДАМТН. Случват се отклонения, но това не са по големите вериги, тъй като всички членове на Петролната и газова асоциацията имат вътрешни системи за контрол. Проверяваме качеството на дизела и бензина по всички критерии и то съответства с всички общоприети европейски практики", настоя главният юрист на Петролната и газова асоциация Светослав Бенчев.

По думите му проблемите, които се наблюдават при пробите, са предимно свързани със смесването на партиди бензин и дизел, превозване в един и същи камион.

Александър Николов е собственик на автосервиз. Той споделя, че все по-често получава обаждания от клиенти, които са заредили автомобила си с некачествено гориво. 

"Имаме оплаквания от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и след това имат проблеми по двигателя", заяви той, като допълни, че това може да намали "живота на двигателя".

Специалисти препоръчват смяна на филтри и масло на 10 000 км заради некачественото гориво по бензиностанциите у нас. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС