Военният министър: Надявам се войната да даде тласък на модернизацията на армията ни

Българските военни помагат на населението при наводнения, пожари, охраната на границата, донорски операции

06.05.2023 | 16:16 Редактор: Елеонора Танева

Самочувствието, с което посрещаме празника, е приповдигнато в резултат и на това, което сме направили и през последната година. Българската армия беше там, където трябваше да бъде в помощ на хората. Тя беше на наводненията в Карловско в помощ на населението. Тя участва в защита на държавната граница. Тя беше в мисиите по медицинска евакуация и в донорските ситуации. Българската армия продължава да участва в операции на Европейския съюз и НАТО. Ние сме много добре приети от нашите съюзници и от партньорите от съответните страни, защото българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в поздрава си по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Сред основните акценти в работата на Министерството на отбраната министър Стоянов открои ускоряването на модернизационните проекти и подобряването на условията на труд и социалния пакет за личния състав.

"30 години българската армия беше подценявана. Надявам се сега, във връзка и с това, което се случва само на няколкостотин километра от нас, наистина да се даде тласък в модернизацията, да има политическо решение да се модернизира българската армия с високотехнологично въоръжение“, изтъкна той.

Началникът на отбраната уточни, че военният парад е демонстрация на връзката на армията с народа.

"Искаме да покажем на хората, че сме тук и изпълняваме своите  задължения. Но и военнослужещите да усетят подкрепата от българското общество за своя много отговорен и понякога неблагодарен труд“, посочи адмирал Ефтимов. Той подчерта, че всички мъже и жени под пагон трябва да посрещнат празника с гордо вдигната чела.

"Тази увереност и самочувствие идват от труда, който е положен и многобройните задачи, които сме изпълнили", посочи ген. Ефтимов.

Той акцентира върху задачите по мисия "Отбрана", чието изпълнение е започнало преди войната в Украйна и продължава и към момента  с неотслабващо темпо по суша, въздух и вода.

"Има с какво да се гордеем за  това, което правим в мисии и операции зад граница, с основен фокус върху стабилността в Западните Балкани и с действията си в помощ на населението при наводнения, пожари, охраната на границата, донорски операции", категоричен бе началникът на отбраната.