Как децата да четат "Под игото", ако мислят, че миньоните властват: Запознаване с военната история

Вход свободен във Военноисторическия музей

06.05.2023 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева

Готвачи на армията приготвят боб чорба във Военноисторическия музей в столицата, днес входът там е свободен. Всички жители и гости на столицата могат да видят изложба по повод 145 г. от създаването на българската армия. 

"Посетителите на Военноисторическия музей за пръв път ще могат да разгледат и най-новата изложба "Българската армия - началото. Този разказ е илюстриран от впечатляващи експонати. В момента стоим пред 14 бойни знамена връчени на първите пеши дружини, като част от тях са шити години по рано за българското опълчение, част от тези знамена са спасени след попадането на носителите ги полкове в пленничество по време на Първата световна война", Деяна Костова.

Посетителите дегустираха войнишка боб чорба приготвена в полеви условия от старши сержант Андрей Гуглев.

"Специфичното във войнишкия боб е, че се готви за много хора, повече материали, пресни зеленчуци, хубав боб, който се готви около три часа минимум", сподели старши сержант Андрей Гуглев.

Полевата кухня на която е приготвен боба е най модерната с която разполага българската армия - с две фурни, с котлони, до 500 човека може да се нахранят. 

Интересът към музея не стихна през целия ден, много семейства дойдоха за да покажат на децата си българската история и славното минало на родната армия. Родители споделиха, че са довели децата си, за да ги запознаят с част от българската история и култура. 

"Искахме да въведем внучката в българската история, което не е лесно в днешно време - нещата закърняват, няма как да си различен. Когато си различен, не ти обръщат внимание. Как ще накараш да чете "Под игото", когато миньоните властват или други чудовища, които дори не ги знам", каза баба на едно от децата.

Събития по случай Деня на армията имаше и във филиалите на Венноистирическите музеи във Варна и Пловдив.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: БГНЕС