Италианските бойни машини "Freccia" дефилираха за първи път на парада в София

Денят започна с водосвет на знамената светини

06.05.2023 | 13:50 Редактор: Юлиан Христов

За първи път на парада в София дефилираха италианските бойни машини "Freccia" – "Стрела", от състава на многонационалната бойна група в България. Впечатляващо беше и преминаването на представителни роти от военни подразделения от цялата страна.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове. В обръщението си той изтъкна дългото пренебрегване на рисковете в средата за сигурност. Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия - "една крепост най-лесно се превзема отвътре".

След 3 години прекъсване в София отново имаше военен парад, командван от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. По традиция парадът беше открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. В празничния ден на площад „Княз Александър Първи“  преминаха над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военните формирования в Стара Загора и Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. След това започна въздушният компонент на парада. В него участваха 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във военните ни сили.

На площада преминаха и 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.

Стотици граждани дойдоха за да видят на живо парада.

"Внукът ми е курсант във Велико Търново. Пет години идвам по ред. Искам да пожелая на армията ни да мисли за България", каза жена, дошла да види парада.

"Всички армейци, които днес празнуват, да са живи и здрави и да пазят България", каза друг от гостите на празника.

Денят на храбростта беше отбелязан и в други градове на страната. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.