Състоянието на армията: Техника може да се закупи, но има ли достатъчно военни?

Българската армия посрещна професионалния си празник 6 май с парад на почти цялото си въоръжение

06.05.2023 | 13:20 Редактор: Юлиан Христов
Състоянието на армията: Техника може да се закупи, но има ли достатъчно военни?

България има за президент генерал от запаса, който е политикът с най-висок рейтинг, почти десетилетие я управляваше човек също с генералски лампази, но професията на пазители на родината така и не стана по-атрактивна. Приетият наскоро доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2022 г. констатира проблемите, които вместо да се решават, се задълбочават - технологично изоставане и недостиг на кандидати, най-висок при офицерите и войниците.

Българската армия посрещна професионалния си празник 6 май с парад на почти цялото си въоръжение - от старата съветска техника до последните придобивки като италианските бойни машини Freccia. В последните три години паради нямаше, но тази година освен демонстрацията няма кой знае колко добри новини, пише DW.

В парламента предстои да бъде внесена програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. В началото на годината почти всички партии в 48-ото НС (без "Възраждане" и БСП) задължиха изпълнителната власт да я изготви, прецизирайки предишната ѝ версия. Тя включваше 13 проекта за над 6,6 млрд. лева и препоръките на депутатите бяха проектите под 100 млн. лева да бъдат обединени по пакети от способности, а тези над 100 милиона, които се гласуват от парламента, да бъдат описани разделно.

Докато 49-ият парламент приеме бюджета за 2023 г., годината ще бъде преполовена, а големите инвестиционни проекти в областта на отбраната - намалени. Планира се придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, основна бойна техника за Сухопътните войски, както и плащанията по дейности, свързани с новите изтребители F-16 Block70.

Служебният кабинет обаче отново върна проекта за нова бойна машина за пехотата на ниво оферта. Плановете за тази техника датират още от 2018 г., но ги изпреварваха ту кораби, ту бойни самолети.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Много разпасани нашите..... Сигнализирай за неуместен коментар