Отново на жълтите павета: Парадът се върна зрелищно в София (+СНИМКИ)

Близо 800 военни, бойна авиация и тежка техника дефилираха пред стотици зрители

06.05.2023 | 12:25 Редактор: Юлиан Христов

Над 800 военнослужещи в 7 представителни блока, тежка сухопътна техника и бойна авиация взеха участие в парада по повод 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия. Парадът се завърна на жълтите павета след тригодишна пауза.

За първи на парада дефилираха италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България.

Парадът беше открит от вертолет МИ-17, следван от четири вертолета, разположени във формата на ромб. Зрителите видяха и изтребителите МиГ-29, които направиха атрактивна въздушна акробатика.

"В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждания и илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната", заяви в речта си президентът Румен Радев преди началото на парада.