Преработватели против забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Произведеният в България не е достатъчен, за да натовари наличните производствени мощности, заяви Яни Янев

25.04.2023 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
Преработватели против забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Украинският слънчоглед не влияе на международните цени и на тези на вътрешния пазар. Забраната за внос на земеделска продукция от Украйна трябва да отпадне в противен случай преработвателите ще намалят капацитетите си, а някои може би ще спрат да работят. Това заяви председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Българското правителство наложи временна забрана на вноса на над 20 хранителни стоки и суровини от Украйна. 

По думите на Янев забраната на вноса на слънчоглед от Украйна ще се отрази неблагоприятно на сектора, защото България произвежда около 2 млн. тона слънчоглед, за производство на олио за вътрешна консумация са необходими около 250 хиляди тона. Около 85% от произведения слънчоглед в България е предназначен за експорт.

"Така че, произведеният слънчоглед в България не е достатъчен, за да натовари наличните производствени мощности. Налага се внос. Такъв е осъществяван и предишните години - над 800 000 тона слънчоглед се е внасял. Не само от Украйна, от различни страни, които са производители. Така че забраната за внос на украински слънчоглед ще се отрази негативно на преработвателите, защото и сега има договори за внос на украински слънчоглед, които нашите преработватели са сключили и от който зависи изпълнението на договори за доставка на олио и шрот", коментира Янев.

Той обясни, че българският слънчоглед, който в момента е наличен, е предлаган на цени, които не са подходящи той да бъде преработен или изнесен като слънчоглед. 

"Ако преработвателите не даваме пазарна цена, то има други купувачи, пазарът е отворен и ще се изнесе като семе. Не можем да купим стока, която не може да се продаде. После дори и "на нула" да работим, пак няма да можем да продадем продукцията си. А ние не искаме да губим, а и няма кой да купи тази стока", добави Янев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Преработвателите на слънчогледово семе в олио имат свободен капацитет и могат да го запълнят с вносен слънчоглед. Отчитайки факта, че фирмата Монсанто, която се свързва заслужено с ГМО, е шетала редица години върху голями обработваеми площи, засявани със зърнени и техн.култури,трябва да се обръща особено внимание на входящия контрол на слънчогледовото семе, вкл.дали е способно да кълни.Мисля, че и други държави от ЕС са провеждали сериозен входящ контрол,най-вече на факта ГМО - да или не! Сигнализирай за неуместен коментар