Няма да се откажем от забраната на внос на някои украински продукти

Министърът на икономиката Никола Стоянов разясни позицията на страната ни

25.04.2023 | 13:15 Редактор: Тодор Петров

България няма да се откаже от забраната на внос на някои украински продукти в страната ни. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов. 

Основен проблем пред страната ни е слънчогледът. България подкрепя останалите държави в разширяване на списъка, а за продуктите, които при нас не са проблем, ограничението ще бъде свалено.

"България към момента е удовлетворена и от това, което Kомисията предложи, тъй като при нас най-големият проблем е със слънчогледа, но 5 държави се движим заедно в пакет за всички продукти. Други държави са по-засегнати за други продукти, така че по-скоро по време на преговорите държим на разширяване на този списък с продукти, с които ще бъде временно забранен вносът или по някакъв друг начин ограничен", заяви министър Стоянов.

Той подчерта, че след това всяка държава може самостоятелно да сваля забраната за конкретни продукти.

Земеделските министри от Евросъюза обсъждат на заседание в Люксембург проблемите, възникнали с безмитния внос на украински стоки. Тема на дискусии е позицията на държави, сред които и България, въвели временни забрани за някои зърнени култури и храни от Украйна, за да защитят своите производители.

Европейската комисия работи върху пакет от 100 млн. евро, който да компенсира Унгария, Полша, Румъния и Словакия за загубите им, но подчертава, че за да получат тези средства, страните трябва да се откажат от забраната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR