Диетолог: Не спирайте рязко храната след Великден, ще доведе до стрес

Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, съветва проф. Байкова

18.04.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
Диетолог: Не спирайте рязко храната след Великден, ще доведе до стрес

Козунакът е един свръхкомбиниран кулинарен шедьовър и обикновено препоръчвам да се консумира в отделен хранителен прием – например на закуска, на подкрепителна закуска в 10:00 или 16:00 часа с по-лека напитка, евентуално кафе, чай или разреден айрян. След празниците да не се преминава веднага към ограничаване и да приемаме само плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма.

Това каза проф. Донка Байкова. Тя обясни, че след всеки стрес организмът реагира по непредсказуем начин.

"Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях", съветва диетологът.

По думите ѝ по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха.

"Добре е от вид до вид храна да правим леки интервали, за да дадем възможност на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е лошо да започваме деня с чаша напитка. След това приемаме някакъв зеленчук, плод. Вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьорви, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време", обясни проф. Байкова, цитирана от БГНЕС.

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, като е за препоръчване да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата.

Снимка: pixabay