"Цари Мали град" - божествено творение: Стотици избраха Великден, за да се докоснат до миналото

Историята му започва още преди Христа

16.04.2023 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

На Великден екипът на Bulgaria ON AIR ви отвежда на свято място. В "Цари Мали град" съществува многовековна християнска приемственост. Там се намира и най-старата църква в Самоковско, а редица християни избраха почивния ден, за да опознаят миналото.

Историята на "Цари Мали град" започва още преди Христа и е свързана с три народа - траки, римляни и българи. Тук се намира и най-ранната църква в Самоковксия район от 4-и век.

"Заедно с крепостта е съществувала и християнска църква, заедно с управлението на император Константин Велики и последващите императори, тръгват мисионери из цялата империя, които започват да разпространяват християнството", сподели екскурзоводът в "Цари Мали град" - Симеона Веселинова.

Мястото има многовековна християнска приемственост. След като храмът два пъти е разрушаван от нападения и земетресение, жителите на близкото село Белчин го изграждат отново през 15-и век.

В подножието на хълма се намират още две църкви.

"Някои смятат, че още траките са усетили особена енергия, тук има железни залежи във всички околни планини, според някои това е свързано с космически енергии, също с изчисленията на математиците на построяване на сградите с определен план", допълни тя.

Десетки хора избраха празника, за да се докоснат до миналото.

"Решихме да видим някоя забележителност и избрахме тази. Мястото, крепостта, има изглед навсякъде", каза турист.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС