Празник на празниците: Митрополит Киприан благодари на посланика ни в Израел, миряните се молят за здраве

Православният свят посрещна Възкресение Христово

16.04.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Православният свят посрещна Възкресение Христово. Великден е определян за най-големия празник за християните, наричан още Празник на празниците. Защото със смъртта си, Христос е изкупил греховете на човеците, а с Възкресението си им дава надежда за живот след смъртта.

Първият поздрав за Христовото възкресение дойде от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан на правителствения терминал на Летище София. На Велика Събота, около 19:30, водената от него делегация пристигна с Благодатния огън от Божи Гроб в Ерусалим.

По традиция той беше посрещнат от духовници от епархиите в страната, които отнесоха частица от огъня за празничните богослужения.

Негово Високопреосвещенство Киприан благодари на посланика ни в Израел Румяна Бъчварова и на началника на отдел "Протокол" в Св. Синод Емил Велинов за организацията на пътуването. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави тържествената пасхална света Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" снощи.

В полунощ той възвести Христовото възкресение. След това Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално пасхално послание за празника.

Молитвено участие в Пасхалното богослужение взеха президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев. Въпреки засилените мерки за сигурност - хиляди вярващи изпълниха храма и пространството около него, за да присъстват на празничното богослужение.

В 11:00 часа днес Викарният епископ на Софийска света митрополия Негово Преосвещенствто Белоградчишкия епископ Поликарп отслужи Вечерня в 1-ия ден на Възкресение Христово в митрополитския храм "Св. Неделя", гр. София.

По традиция на тази служба Светото Евангелие се чете на различни езици и в нея съслужват представители на поместните православни църкви. През целия ден миряните палиха свещи за здраве и благоденствие.

Вижте повече във видеото.