Православният свят празнува Великден: Хиляди хора се докоснаха до благодатния огън

В молитвената служба участие взеха президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев

16.04.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

Православният свят празнува Христовото Възкресение. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави тържествената пасхална служба в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Точно в полунощ той възвиси Христовото Възкресение, след което Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално послание за празника. 

В молитвената служба участие взеха президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев. Въпреки засилените мерки за сигурност, хиляди изпълниха храма "Св. Александър Невски" и пространството около него, за да се докоснат до благодатния огън. Той беше донесен от делегацията, водена от Негово Светейшество Старозагорския митрополит Киприан.

Литургията в София беше отслужена в Митрополитския катедрален храм "Света Неделя". По традиция на тази служба се чете Светото евангелие на различни езици. Стотици бяха тук, за да се поклонят на иконата на Възкресение Христово и да запалят свещ за здраве. Продължават да се стичат хора към храма, за да се помолят за здраве и благоденствие.

Празникът съвпада и с годишнината от най-кървавия атентат в българската история преди 98 години. В катедралния храм "Св. Неделя" загиват 213 души, а 500 са ранени. Пред паметната плоча на храма бяха поставени венци и цветя.

Утре започва Светлата седмица.