Под открито небе: Хората във Велико Търново посрещнаха Великден на хълма Царевец

Стотици жители и гости се събраха пред вратите на Патриаршеската църква

16.04.2023 | 13:37 Редактор: Михаела Димитрова

Във Велико Търново миряните посрещнаха Великден под открито небе. Литургията за най-светлия християнски празник беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий пред вратите на Патриаршеската църква на хълма Царевец.

Стотици жители и гости на старата столица се изкачиха на хълма Царевец, за да чуят пасхалното богослужение под звездите, пред вратите на Патриаршеската църква "Свето Възнесение Господне". Традицията Великден да се посреща на царския хълм беше възобновена по идея на общината във Велико Търново през 2011 година. Точно в полунощ и на историческия хълм се чу радостната вест "Христос Воскресе"!

Пожеланията за Христовото възкресение бяха съпроводени с празничния звън на камбаните на крепостта, а миряните успяха да си вземат от Благодатния огън, който отнесоха в домовете си.

"Христос Воскресе, пожелавам здраве, щастие и любов на всички български семейства, също и на приятелката ми, с която чакаме дете и догодина тук на Царевец да съм с него", сподели гостът на града - Илия Манолов.

"Много величествено, то на величествен хълм как да се чувства човек? По-специално преживяване го правят хората, които са с мен, а именно моите родители и много близки приятели и заедно .. едно много вълшебно настроение се създава", каза Йоан-Петър.

"И искам от това уникално и величествено място да пожелая на всички българи да са по-силни, по-задружни и помислят за бъдещето на България, на децата ни и на историята на тази великолепна държава, нека я запазим такава, каквато е била до сега", коментира Десислава Петрова.

От царския хълм тръгна и литийното шествие към катедралния храм на Велико Търново, където по традиция на миряните бяха раздадени червени яйца и козунаци. 

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Никола Хаджиев.