България отговори подобаващо на провокативното изказване на Пендаровски

Президентът Радев, министър Милков и Културен център "Иван Михайлов" с позиции след думите на президента на РСМ

12.04.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Ново напрежение по оста София - Скопие. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския си колега Румен Радев. 

По думите на македонския президент, в историята на Европейския съюз не е имало такова блокиране, каквото София прилага към Скопие по пътя ѝ към членството в ЕС. За да подсили критичния си тон, Пендаровски използва метафора с популярен танц, за който са нужни двама партньори. 

Президентът Румен Радев реагира с пояснението, че многократно е канил Пендаровски да посети България. Министърът на външните работи Николай Милков избегна директен коментар за интервюто на Пендаровски, за да не допринася за допълнително покачване на напрежението. Той обаче е категоричен, че не вижда и една стъпка в посока на изпълнение на т.нар. "европейско предложение" за начало на преговори с ЕС. 

От сдружението Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, което заради името си беше заличено от македонските власти, изпратиха до президента Пендаровски отворено писмо, с което настояват да участват в изработването на предложенията за промяна на Конституцията. 

Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и върховенството на закона, заявяват от сдружението. 

"Сигурни сме, че не можете да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение. Без нас и с налагането на формули, които биха били камуфлаж на нашето неравноправие, няма да бъде решен проблемът. Очакваме да бъдем поканени, за да бъдем чути в Скопие, както бяхме поканени и чути в Европейската комисия в Брюксел", заявяват от културния център. 

Българите в съседката ни се опасяват, че ще бъдат вписани само в преамбюла на Конституцията на РСМ, но не и в други текстове, които реално им дават права.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
6 rate up comment rate down comment 0
манара
преди 1 година
Браво за позицията на сдружението "Иван Михайлов",който е казал;"Македония без българи огин че я гори" Сигнализирай за неуместен коментар