Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

НКЖИ: Има експертен диалог с РСМ, работата по коридор №8 се движи в срок

Според инж. Мария Генова най-сериозната трудност е отчуждаването на земя

10.04.2023 | 20:30 Редактор: Петя Кръстева

Как се изпълняват поетите от българската страна ангажименти по строителството на железопътната връзка с РСМ?

Само за програмния период 2014-2020 г. обемът на европейското финансиране достигна 700 млн. евро. Модернизирани и реконструирани са множество железопътни участъци, внедряват се интелигентни системи за сигнализация и комуникация, увеличава се и скоростта по железопътната мрежа. В усилена подготовка сме за инвестициите за новия програмен период. Това заяви зам.-директорът на отдел "Стратегия и администрация" на Държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Мария Генова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ Паневропейският коридор №8 e от изключително значение. Неговата дължина е между 1200-1300 км, 747 от които са в България. 

"По-голямата част от трасетата по него вече са в експлоатация. Единственият участък от 2,5 км, който все още не е готов, е от гара Гюешево до границата с РСМ", поясни тя.

Инж. Генова изтъкна, че по жп линия София-Перник-Радомир-Гюешево-граница с РСМ има няколко основни участъка. НКЖИ е възложила и е изработен проект за модернизация на пътната линия София-Перник-Радомир. 

"От Владая до Драгичево се предвижда да бъде изградено ново трасе и да бъде увеличена скоростта. То ще бъде тунел, който заобикаля свлачище в района", каза гостът, като допълни, че се очаква строителството на трасето Перник-Радомир да стартира скоро, тъй като обществената поръчка за избор на строител вече е готова.

Инж. Генова беше категорична, че с РСМ има диалог на експертно ниво и инфраструктурните проекти се движат в срок. Оказва се, че новите отсечки са заложени в новата оперативна програма с програмен период 2021 -2027 г., а надеждите са до 2029 г. заложеното да бъде изпълнено. Най-сериозните спънки са отчуждителните процедури, както и екологичните изисквания.

"Колегите от РСМ имат подписани договори за изпълнение на строителните дейности по трасето Куманово-Белянковце и Белянковце до Крива паланка. Предстои избор на изпълнител от Крива паланка до границата", отбеляза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.