Българите в РСМ искат участие в изработването на конституционните промени

Отворено писмо до президента на Северна Македония изпратиха от клуба в Битоля

12.04.2023 | 13:15 Редактор: Искра Ангелова
Българите в РСМ искат участие в изработването на конституционните промени

Отворено писмо до президента на Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Членовете на заличеното от властите сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в македонската Конституция, чрез което българите ще бъдат включени в основния закон, по ангажимента поет в преговорите с ЕС. 

"Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона... Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение", се казва в част от писмото.

"Побоищата над македонските българи, уволненията от работа, палежите и стрелбите по нашите клубове, оневиняването на извършителите, забраната на нашите сдружения, говорът на омразата в контролираните медии, поругаването на нашите паметници и фалшифицирането на нашата история - нищо няма да ни спре защото ние сме народът! Ние сме народът на Цар Самуил, на Възрожденците, на Екзархията, на Илинденци, на Гоце, на Тодор Александров и на Ванчо Михайлов. Нашето въвеждане в Конституцията на Република Северна Македония не е привилегия, а право”, допълват те

Намерението си да изпратят писмо до президента Пендаровски председателят на клуба Люпчо Георгиевски обяви в предаването "Брюксел 1".

"Твърдите, че желаете да се консултирате с Работна група относно това как да се добави думата "Бугари" сред изброените части от народи на три места в Конституцията. Ние сме готови да Ви помогнем с трудната задача да изпишете в Основния Закон три пъти тези ШЕСТ букви. Разбирате, сигурни сме, че не можете да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение. Без нас и с налагането на  формули, които биха били камуфлаж на нашето неравноправие няма да бъде решен проблемът за нашия статут. Очакваме да бъдем поканени, за да бъдем чути в Скопие, както бяхме поканени и чути в Европейската Комисия в Брюксел," пишат още в писмото от КЦ "Иван Михайлов".

Снимка: БГНЕС