Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Люпчо Георгиевски: Ние сме заличени, но не сме победени

Българите ще поискат от Стево Пендаровски да участват в експертната комисия за промени в Конституцията на РСМ

08.04.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Ние сме заличени, но не сме победени. Това заяви председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевскив студиото на "Брюксел 1".

Георгиевски е категоричен, че РС Македония ще трябва да направи рано или късно промените в Конституцията си и ще впише българите като държавотворен народ.

"Да, ние сме заличени, но още не сме победени. Ние обжалвахме решението на министъра на правосъдието пред Конституционния съд. Ще продължим да се борим и да търсим правата си по съдебен път. Вярваме, че РСМ ще стане по-добра страна за живот за българите. Вярваме, че ще ни впишат в Конституцията. Тя ще бъде отворена и българите ща станат равноправни с всички останали народи", убеден е Георгиевски.

Той уточни, че българите ще напишат писмо до президента на РСМ Стево Пендаровски с искане да бъдат включени в експертната комисия, която ще разглежда промените в основния закон. Според Георгиевски това е наложително, защото тази комисия ще се занимава с проблемите на българската общност и те ще могат да ѝ съдействат като обяснят какви са проблемите.

"След като става въпрос за самите нас, логично е да бъдем включени. Смятаме, че България ще ни подкрепи в тези наши искания. Ще си улесним и пътя към ЕС. Няма да останем на позицията, на която те биха ни искали", заяви председателят на Българския клуб "Иван Михайлов".

Пред Милена Милотинова той коментира и делото за нападението срещу секретаря на Българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. Според него Пендиков не е избран случайно. С побоя над него властите са искали да покажат на всички българи, че трябва да мълчат и да не обявяват своето самосъзнание.

"Християн Пендиков беше подбран целенасочено – той беше един от младите и събудени българи и посегателството над него беше с цел да се покаже на другите какво ги очаква, ако те решат да се събудят. Но пък ето, че Християн е силно и здраво момче, ще продължи с образованието си и когато настъпи моментът, ще се завърне в Македония", каза Георгиевски пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на делото срещу него заяви, че в съда са му обяснили, че не го викат за корупция, че това било административна грешка.

"Това не е грешка. Първо ви обвиняват, че сте българин, след това, че сте корумпиран българин. Не съм направил нищо, а ме обвиняват в корупция. Много е трудно за мен и семейството ми", сподели той.

Люпчо Георгиевски е категоричен, че за българите в РСМ предстоят по-добри дни.

"Ние българите там живеем и там искаме да продължим да живеем. РС Македония е нашата родина. Дали сме много жертви. Българите са живели там и ще продължат да живеят там“, подчерта председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов".

Гледайте целия разговор във видеото.