Люпчо Георгиевски: РСМ предава народа си със забраната на името Иван Михайлов

"Ние, македонските българи, знаем по кой път трябва да върви Македония", каза още той

16.03.2023 | 21:17 Редактор: Михаела Димитрова
Люпчо Георгиевски: РСМ предава народа си със забраната на името Иван Михайлов

С последното си решение Комисията за употреба на имената и министърът на правосъдието смятат, че наименуването на Културен център "Иван Михайлов" е проблем.

"С това РСМ предава делото на ВМРО и защитата на македонците - същия тоя народ, който някога се бореше и гинеше за идеалите на ВМРО. Това заяви пред БГНЕС председателят на КЦ "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски по повод днешното отрицателно становище на македонската Комисия за употреба на имената относно името Иван Михайлов.

Според Георгиевски, с това решение се зачерква "живота и борбата на хилядите македонци, загинали в името на идеята, дала основите на тази държава – ВМРО и неговите лидери Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, хора, които явно са се изявили като македонски българи".

"Ако се замислим, до преди години само думата българин беше табу в нашата държава, а сега вече ние се борим за човешките права. Иван Михайлов и нашия Културен център, именуван в негова чест, не са записани в държавните регистри, а в сърцата на хората в Македония", каза той.

„Ние, македонските българи, знаем по кой път трябва да върви Македония. Не се предаваме и ще стигнем и до Страсбург, ще се борим за правата си, за премахване на фалшифицираната история и за отварянето на досиетата на УДБА и никой не може да ни спре“, заяви още Люпчо Георгиевски.

Снимка: БГНЕС